Header Ads

İşinizi bırakma lüksüne sahip olana kadar ek gelir elde etmenin 5 yolu



İşinizi bırakma lüksüne sahip olana kadar ek gelir elde etmenin 5 yolu

Pasif Gelir Elde Etmenin Yolları | YazarGo


İster yarın olsun ister önümüzdeki sene isterse de 10 yıl sonra, neredeyse herkes işini bırakmanın hayallerini kuruyor. Fakat “hayaller” ve “hayatlar” arasında insanların bir türlü geçemediği bir boşluk var ki bu boşluk genelde paradan kaynaklanıyor.
Eğer işinizi bırakmak istiyorsanız faturalarınızı ödemeye, gelecek için birikim yapamaya ve hayatın tadını çıkarmaya yetecek kadar paranızın olması gerektiği su götürmez bir gerçek. Peki bunu en iyi şekilde nasıl yapabilirsiniz? Nasıl “ek gelir”sahibi olarak işinizi yakın zamanda bırakabilirsiniz?

 Pasif Gelir Nedir?

Ekonomik özgürlüğünüzü kazanmanın en kolay yollarından biri de kazandığınız paranın büyük bir kısmını emek harcamadan kazanmaktır. Kısacası gelirinizi pasif gelir kaynaklarından elde etmektir.
Pasif gelirin ana fikri hiç ya da çok az efor harcayarak bir gelir akışı elde etmektir. Peki hiç efor harcamadan nasıl gelir elde edilir? Gelin pasif gelir kaynağı örneklerine bir bakalım:
-Herhangi bir buluş ya da fikir patenti almak
-Yarattığınız karakterler ya da markalar için ticari marka lisansı almak
-Kitaplardan, şarkılardan, yayınlardan ya da başka orijinal çalışmalardan telif hakkı satın almak
-Gün içerisinde çok az ya da hiç sorumluluğunuzun olmadığı işlerden kar etmek
-Kendinize ait bir blog ya da internet sitesine reklam alarak para kazanmak
-Para ya da hisse senetleriniz üzerinden faiz yoluyla para kazanmak
-Emeklilik maaşı
-Herhangi bir ürünün ya da hizmetin satışı üzerinden komisyon yolu ile para kazanmak

Neden Aktif Bir Gelir Kaynağı Yerine Pasif Bir Gelir Kaynağı Edinmelisiniz?

Yapmaktan zevk aldığınız şeylere zaman ayırabilme lüksünü sunması açısından pasif gelir birçok insan için daha çekicidir.
Çok başarılı bir doktor, avukat ya da bir gazeteci çok yüksek ücretler alarak çalışan kişilerdir. Fakat bu kişiler eğer hayatları boyunca aynı paraları kazanıp aynı yaşam standartlarını devam ettirmek istiyorlarsa devamlı olarak belirli bir oranda çalışmaları gerekiyor.
Elbette böyle başarılı ve yüksek maaşlı meslekler meslek sahiplerine harika hayatlar sunabilir fakat bu harika hayata sahip olabilmeleri için bu kişilerin kendi hayatlarından bazı şeyleri feda etmeleri gerekiyor. Daha da kötüsü, emekli olmaya karar verdiğinizde ya da daha fazla çalışamayacak hale geldiğinizde eğer pasif bir geliriniz yoksa yaşam standardınız gittikçe düşmeye başlayacaktır.
İşte sizlere normal işinizde çalışmaya devam ederken ek gelir elde edebileceğiniz pasif gelir kaynakları:

1- Emlağa yatırım yapın.

Doğru emlak yatırımı için yapılması gerekenler
Robert Kiyosaki’nin yazdığı “Fakir Baba Zengin Baba”’ kitabını okuduğum zaman aklıma ilk olarak “pasif gelir” fikri geldi. Tam olarak bir emlak kitabı olması da bana gelir sağlayan mülklerin önemini öğretti ve bu da beni emlağa yönlendirdi. Emlak yatırımı her zaman için pasif ya da kolay olmayabilir fakat oldukça kârlı bir yatırımdır. Ayrıca, emlağa yatırım yapmanın yüzlerce yolu var. Örneğin;
  • Aldığınızdan daha yüksek bir fiyata evinizi satabilirsiniz
  • Kiralık konut sahibi olabilirsiniz.
  • Evinizde bir odayı kiraya verebilirsiniz.
Emlak yatırımı ek gelir elde etmek konusunda benim favori yöntemim çünkü lokomotif gibi ilerliyor. Harekete geçirmesi biraz zaman alabilir fakat harekete geçtiği zaman çok çaba gerektirmeden ilerleyebiliyor.

2- Kitap yazın.

6 Basit Adımda Kitap Yazmak - Potink.com

Birçok kişinin kitap yazma hayali vardır fakat pek az kişi bunu gerçekleştirir. Kitap yazmanın çok zor olduğunu, yeterince bilgili olmadıklarını, vakitlerinin olmadığını, yeterince zeki olmadıklarını ya da buldukları herhangi bir şeyi bahane ediyorlar. Fakat gerçek şu ki kitap yazabilirsiniz ve bu kitap size aylık ek gelir kaynağı olabilir.
Kitap yazarken takip edebileceğiniz pek çok yol var ve bunlardan hiçbiri “en iyisi” değil. Örneğin;
  • Konu odaklı kısa kitaplardan oluşan bir seri yazabilirsiniz.
  • İnternet siteniz üzerinden kendiniz yayınlayabilir ve müşterilerinize satabilirsiniz.
  • Büyük bir platformla iş ortaklığı yapabilir ve onların okuyucularına satabilirsiniz.
  • Büyük bir yayın evinden kitap çıkarmaya çalışabilirsiniz. (Muhtemelen en zor yol bu.)
  • Bir audio kitap kaydedebilir be Audible’da yayınlayabilirsiniz.
Bugün yayınlayabileceğiniz pek çok yol olduğu için kitap yazmak eski zamanlarda olduğu kadar zor değil. Anahtarlar artık büyük yayın evlerinin elinde değil. Anahtarlar artık sizin elinizde.

3- İnternette bir ürün satın.

En başarılı e-ticaret siteleri

Artık toptan ya da perakende satış yapmak için bir mağazaya ya da çalışanlara ihtiyacınız yok. İnternet oyun alanını genişletti ve artık herkes bir şeyler satabiliyor.
İnternet üzerinden satış yaparak ayda binlerce TL kâr yapabilirsiniz. En güzel tarafı ne biliyor musunuz? Sattığınız ürüne dokunmanız gerekmiyor bile, her şey otomatik olarak yürüyor.
İnternetten satış yaparak pasif gelir elde etmek için tıklayınız.

4- Yeteneklerinizi satın.

iş yeri satmak (4) – Milliyet Emlak Dergi

Muhtemelen iş dünyasında bir konuda iyisiniz. Bu belki muhasebe, belki veri girişi, belki de video üretimidir.
Hangi konuda iyi olursanız olun, dışarıda muhtemelen işlerinin bu kısmını yapmak için size para ödemeye hazır olan insanlar var. Küçük iş sahipleri işlerinde kendilerinin iyi olduğu şeylere odaklanmaları ve geri kalanı için eleman almaları gerektiğini biliyorlar. İşte siz de burada sevdiğiniz şeyleri yaparak ek gelir kazanmak için devreye giriyorsunuz.
Serbest çalışmanın yanı sıra danışmanlık da yapabilirsiniz.
Peki siz hangi konuda iyisiniz? İnsanlar size neyi yapmanı için para ödeyebilir?

5- Bir blog açın.

Blog Açmak İsteyenlere: 2018 Blog Rehberi - Sosyal Medya Kampüsü ...

Son olarak ek gelir kazanmanın bir yolu da bloglar olabilir. Takipçi kazanmak biraz vaktinizi alsa da bir kez kazandınız mı bloğunuzu paraya dönüştürmenin pek çok yolu vardır.
Blog yazarak para kazanma konusunda başarılı olmak için:
  • İçeriğin kaliteli olmasına odaklanmalısınız.
  • Bu içeriğin dünyaya yayılması için çalışmalısınız.
Blog işi kesinlikle “evde pijamalarımla oturup para kazanayım” işi değil. Çaba, kalite ve zaman gerektiriyor. Fakat bunun yanında blog işi gayet verimli de olabiliyor.


Hiç yorum yok